تفاوت صندلی پله‌ رو و آسانسور

تفاوت صندلی پله‌ رو -و آسانسور

یکی از مسائل و مشکلاتی که افراد در آپارتمان‌های چند طبقه با آن مواجه هستند این است که یرای تردد بین طبقات مختلف لازم است که از پله‌های متعددی تردد کنند و حتی ممکن است در طی روز چندین بار نیاز داشته باشند تا از پله‌ها استفاده کنند. این مسئله بخصوص برای برخی افراد جدی‌تر است. به همین منظور نیاز است تفاوت صندلی پله‌ رو و آسانسور را متوجه بشویم و انتخاب بهتری داشته باشیم.

برای مثال برای افراد مسنی که با مشکلات عضلانی و اسکلتی مواجه هستند خیلی سخت است که از پله‌ها تردد داشته باشند. همچنین در افرادی که مشکلات مفصل زانو دارند نیز چنین مسئله‌ای مشاهده می‌شود.

با پیشرفت تکنولوژی و طراحی فناوری‌های جدید، این مشکل که یکی از معضل‌های بزرگ برای افراد آپارتمان نشین بود به میزان زیادی حل و رفع شده است.
برای مثال افراد مسن و افرادی که ناتوان بودند برای جابجایی بین طبقات آپارتمان و یا حتی خروج از منزل نیاز به کمک اطرافیان داشتند. در نهایت با ارائه این وسایل و دستگاه‌های طراحی شده بخش زیادی از نیاز این عزیزان مرتفع شده و آنها را به افرادی مستقل تبدیل می‌کند.

استفاده از صندلی پله‌ رو و آسانسور در آپارتمان‌های چند طبقه بسیار لازم و ضروری است. اما سوال اکثر افراد این است که از کدام یک از این فناوری‌ها استفاده کنیم؟ کدام یک از آنها با معیارهای مدنظر ما یکسان است؟ چه تفاوت‌هایی مابین انواع مختلف این دستگاه‌ها وجود دارد؟ اگر شما نیز با چنین سوالاتی روبرو هستید و این سوالات ذهنتان را درگیر کرده‌اند نگران نباشید! در این مطلب قصد داریم به تمامی این سوالات پاسخ دهیم. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید. همچنین شما می‌توانید با تماس با مشاوران توانبخش ار مشاوره رایگان خرید صندلی پله رو برخوردار شوید.

ابتدا به منظور انجام مقایسه بین صندلی پله‌ رو و آسانسور، بایست به معرفی آنها بپردازیم. در این مطلب قصد داریم دو فناوری بالابر آسانسور و بالابر پله‌ رو را مورد مقایسه قرار دهیم تا شما بتوانید یکی را که متناسب با معیارهایتان است انتخاب کنید.

مطالب پیشنهادی: آسانسور پله رو (آسانبر پله)

بالابر پله‌ رو چیست؟

بالابر پله رو
صندلی پله رو که به اون «بالابر پله‌ رو»، «آسانسور پله‌ رو» و… هم گفته می‌شه.

بالابر پله‌ پیما یکی از انواع تکنولوژی‌ های بالابر است که می‌تواند بر روی پله‌های انواعِ راه پله نصب شود. کارکرد این دستگاه به این صورت است فرد تنها کافی است روی صندلی آن بنشیند و دسته مربوط به حرکت را بکشد و به این طریق در پله‌ها جابجا شود و به بالا یا پایین برود‌. این دستگاه از یک سری اجزای اصلی تشکیل شده‌ است که این اجزای اصلی شامل موتور، صندلی، ریل هستند. ریل بر روی نرده‌ها و یا دیوار کنار پله‌ها در امتداد راه پله نصب می‌شود، برروی ریل صندلی‌ای سوار خواهد شد و در داخل محفظه‌ای که در زیر دستگاه قرار دارد موتور قرار گرفته است که حرکت را ایجاد می‌کند. استفاده از این وسیله اصلاً کار سختی نیست و افراد سالمند و ناتوان می‌تواند به سادگی و بدون این که بین تعداد دکمه‌های زیاد گیج شوند از این وسیله استفاده کنند و به سادگی در طول پله‌ها حرکت کنند.

تا اینجا تا مقداری با تعریف و مفهوم بالابر پله رو آشنا شدید اگر اطلاعات جامع تری میخواهید؛ می‌توانید به مقاله «صندلی پله پیما چیست؟» مراجعه کنید. حال در ادامه به معرفی آسانسور خواهیم پرداخت.

آسانسور چیست؟

اجزای آسانسور

آسانسور نیز یکی از انواع بالابر است که و تکنولوژی آن به صورتی طراحی شده است که فرد باید در داخل یک اتاقک قرار بگیرد و به صورت عمودی فاصله بین دو یا چندین طبقه را طی کند. این دستگاه از سری اجزایی تشکیل شده است که مهمتری این اجزا به شرح زیر هستند. اتاقکی که تعدادی از افراد می‌توانند در آن قرار بگیرند، موتوری که وظیفه جابجا کردن آسانسور را بر عهده دارد و نیز کابل‌های فلزی بسیار قوی و مستحکم که حرکت آسانسور را با استفاده از نیروی موتور ایجاد می کنند.

طراحی هر دوی این وسایل یک هدف مشترک را دنبال می‌کند و این هدف همان آسایش و راحتی افراد ناتوان در جابجایی و به این صورت افزایش استقلال آنها است.

در ادامه به منظور مقایسه آسانسور و بالابر پله‌ رو لازم است چندین پارامتر مورد بررسی قرار بگیرد.
ابتدا قصد داریم شباهت‌های این دو وسیله را بررسی کنیم.

شباهت‌های صندلی پله‌ رو و آسانسور

  • هدف طراحی
    همانطور که بیان کردیم هدف اصلی از طراحی هر دوی این وسایل این است که افراد و یا بار را به صورت عمودی بین طبقات مختلف ساختمان و آپارتمان جابجا کند. ایده طراحی و ساخت این وسایل هنگامی ایجاد شد که طراحان و مهندسین متوجه شدند که افراد سالخورده و ناتوان در تردد مابین طبقات با مشکلات جدی مواجه هستند. افراد سالخورده به دلیل خستگی و کاهش قدرت عضلانی اسکلتی و افراد ناتوان و یا کم توان نیز به سبب وجود مشکلات متعدد در اندام‌های ساختاریشان در بالا و یا پایین رفتن از طبقات ساختمان دچار مشکل بودند.
  • مکانیسم ساخت
    طراحی این وسایل به این صورت است که مکانیسم مشترکی را دارند. یعنی هر دوی این وسایل می‌توانند افراد را بین طبقات مختلف ساختمان جابجا کنند‌.( آسانسور به غیر از افراد می‌تواند بارها را نیز جابجا کند.) محور حرکت این وسایل به صورت عمودی و در طول ساختمان است و به هر دوی آنها به صورت کلی بالابر گفته می‌شود.

تفاوت‌‌های صندلی پله‌ رو و آسانسور

تفاوت‌های صندلی پله رو و آسانسور

مطالب پیشنهادی: بالابر هیدرولیکی خانگی

پس از بیان شباهت‌هایی که بین آسانسور و بالابر پله‌ رو بیان کردیم اکنون زمان آن فرارسیده است که تفاوت‌های این دو وسیله را بررسی کنیم.

  • تفاوت در محل نصب آسانسور و صندلی پله رو

    محل نصب آسانسور کجاست و چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ آسانسور ممکن است در هر جایی از ساختمان که به آن نیاز باشد نصب شود اما باید بدانید که قبل از ساخت کامل ساختمان و در مرحله طراحی آن، لازم است مهندس معماری ساختمان با بررسی برخی از موارد محل‌های نصب آسانسور را تعیین کند. برای مثال عواملی که در طراحی محل نصب آسانسور برای مهندس معمار مهم هستند شامل: ارتفاع ساختمان، تعداد طبقات، تعداد آسانسورهایی که قصد دارید در آپارتمان قرار دهید و … هستند. تمام این عوامل توسط مهندس معماری بررسی شده و در نهایت دستور طراحی و ساخت محل قرارگیری آسانسور که به آن چاله آسانسور می‌گویند توسط او داده می‌شود. در طراحی چاله آسانسور نیز باید ضوابطی مدنظر قرار بگیرد که این ضوابط بسیار زیاد و خارج از مبحث ما هستند. به عنوان مثال یکی از این ضوابط که باید مدنظر قرار بگیرد این است که ارتفاع کف چاله تا محل اولین توقف آسانسور باید حداقل ۱۵۰ سانتی متر باشد.

    محل نصب صندلی پله‌رو کجاست؟
    همانطور که از اسمش مشخص است این وسیله پله‌نوردی می‌کند و درواقع در طول پله‌ها حرکت می‌کند. پس محل نصب این وسیله نیز در راه‌پله‌های ساختمان خواهد بود. درباره محل نصب صندلی پله‌ رو و آسانسور ذکر یک نکته ضروری است، این که ممکن است درصورتی که از ابتدا تمهیدات لازم به منظور نصب آسانسور اندیشیده نشده باشد، اجازه تخریب دوباره ساختمان به منظور قرار دادن آسانسور در آن را نداشته باشید. در این صورت تنها گزینه‌ای که روبروی شما قرار خواهد گرفت استفاده از صندلی پله‌رو است که بدون نیاز به هیچ تخریبی در ساختمان امکان نصب راحت را برای شما فراهم خواهد کرد.

  • میزان خطرات آسانسور و صندلی پله رو چقدر است؟

    یکی از عواملی که می‌تواند باعث شود افراد آسانسور را خطرناک بدانند این است که این افراد احتمال سقوط آسانسور را می‌دهند. احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که به این فکر کنید که ممکن است آسانسوری که سوار بر آن هستید هر آن سقوط کند و یا حتی در فیلم‌ها زیاد مشاهد کرده باشید که این اتفاق رخ داده است. اما باید بدانید که سیستم ایمنی یا پاراشوت آسانسور به گونه‌ای طراحی شده است که از سقوط‌های احتمالی آن پیشگیری می کند. در آسانسورهایی که چندین سال گذشته وجود داشتند و یا به عبارتی در آسانسورهای اولیه احتمال سقوط آسانسور وجود داشت اما امروزه امکاناتی به آسانسور‌ها اضافه شده است که با استفاده از آن، می‌توان از سقوط آسانسور پیشگیری کرد. این امکانات از قبیل ترمزهای دستی، ضربه گیر،هایی که در کف چاله آسانسور قرار گرفته، کابل‌های بسیار قوی و از جنس فلز مستحکم و …

    یکی دیگر از خطراتی که در استفاده از آسانسور وجود دارد احتمال قطعی برق آسانسور است که این اتفاق در صورتی رخ می‌دهد که برق ساختمان به صورت کلی قطع شود. در این شرایط برق آسانسور نیز قطع شده و موتور آن از کار می افتد و به این ترتیب امکان جابجایی آسانسور از بین می‌رود و به همین دلیل بسیاری از افراد در هنگام استفاده از آسانسور استرس این مسئله را نیز دارند! ولی نگران نباشید چرا که درصورت وقوع این مشکل در ابتدا با استفاده از اهرم دستی آسانسور را در یکی از طبقات نگه می‌دارند و همه افراد داخل آن را خارج کرده و سپس مشکل برق را حل می‌کنند. از دیگر خطراتی که آسانسور دارد این است که برخی از افراد به دلیل اینکه ترس از فضای بسته دارند، هنگام استفاده از آسانسور دچار حملات اضطرابی می‌شوند و این خود می‌تواند خطری برای آنها باشد.

    استفاده از صندلی‌های پله رو چه خطراتی دارد؟
    استفاده از بالابر صندلی پله رو می توان گفت بدون هیچ گونه خطر احتمالی است چرا که افرادی که دارای ترس از فضای بسته هستند نیز می‌توانند از این وسیله بدون هیچ گونه ترسی استفاده کنند. در صورت احتمال قطعی برق، وسیله در مکانی از راه‌پله توقف می‌کند که شما می‌توانید باز کردن کمربندهای ایمنی تان که روی صندلی قرار گرفته در هر پله‌ای که دستگاه ایستاد پیاده شوید.

  • ظرفیت استفاده
    ظرفیت منظور تعداد افرادی است که می‌توانند از این وسایل استفاده کنند. تعداد افرادی که می‌توانند از آسانسور استفاده کنند متعدد هستند و بیش از یک نفر می‌تواند در اتاقک جای بگیرد ولی هنگام استفاده از پله‌رو بالابر تنها یک نفر می‌تواند از آن استفاده کند. پس می‌توان گفت سرعت حمل و نقل و معطلی افراد در استفاده از آسانسور کمتر از صندلی بالابر خواهد بود. برای مثال فرض کنید چندین نفر قصد استفاده از صندلی را داشته باشند. در این‌صورت باید منتظر بمانند و یکی یکی از آن استفاده کنند ولی آسانسور می‌تواند همه آنها را با هم و بدون نیاز به معطل شدن جابجا کند.
  • قیمت
    از نظر قیمت خرید، آسانسور هزینه بیشتری نسبت به بالابر پله‌رو دارد. یکی از دلایلی که برخی افراد بالابر پله‌رو را برای ساختمان خود انتخاب می‌کنند همین مسئله است.
  • کاربرد
    از آسانسور می‌توان به منظور جابجایی افراد و یا بار استفاده کرد ولی استفاده از بالابر پله‌رو تنها به جابجایی افراد محدود است.
  • قطعات و اجزای تشکیل دهنده
    اجزای تشکیل دهنده آسانسور و بالابر پله‌ رو متفاوت هستند و در هریک متناسب با ویژگی‌هایی از اجزایی استفاده شده است. تعداد قطعاتی که در ساخت آسانسور استفاده شده است بیشتر از تعداد قطعات سازنده بالابر پله‌ رو هستند و همین مسئله می‌ تواند قیمت خرید و نیز تعمیرات آسانسور را بیشتر کند.

قطعات صندلی پله‌ رو

اجزای تشکیل دهنده اصلی صندلی رو بسیار کمتر و ساده‌تر از آسانسور است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
همچنین با مراجعه به مقاله «صندلی پله پیما در تهران» می‌توانید اطلاعات دقیق تری در خصوص خرید و نصب این وسیله دریافت کنید.

  1. موتور: همانند آسانسور، در پله‌رو نیز موتور به عنوان قلب تپنده است و عامل حرکت صندلی است. موتور آن در محفظه کوچکی قرار گرفته است که از آن محافظت می‌کند.
  2. صندلی: جزء اصلی این وسیله که باعث شده این نام را به آن بدهند وجود همین صندلی است. صندلی این وسیله به این صورت طراحی شده است که قابلیت تا شدن دارد که درصورتی که قصد استفاده از آن را ندارید، صندلی را تا کرده و از اشغال فضا جلوگیری کنید. رنگ آن نیز می‌تواند انتخابی خودتان باشد و با بخش‌هاش مختلف منزل یا آپارتمان هماهنگ شود.
  3. ریل: بخشی که باعث ایجاد حرکت و هدایت حرکت صندلی می‌شود ریل است‌ ریل بر روی دیوار کنار پله‌ها و یا بر روی نرده‌های راه‌پله نصب می‌شود.
  4. سنسور: این سنسور‌ها جهت تشخیص هر گونه مانعی در مسیر حرکت صندلی تعبیه شده‌اند. در صورتی که مانعی باشد سریعا دستگاه متوقف می‌شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قطعات صندلی پله‌ رو و اجزای جزیی تشکیل دهنده آن به مقاله «تهیه قطعات صندلی پله‌ رو» مراجعه کنید.

اجزای تشکیل دهنده آسانسور

  1. موتور آسانسور: موتور یا به عبارتی الکتروموتور به عنوان قلب تپنده برای آسانسور است و حرکت آسانسور را تامین می‌کند. این وسیله نیرو محرکه را ایجاد می‌کند و این نیرو محرکه در آسانسورهای هیدرولیک به واسطه جک هیدرولیک و در آسانسورهای کششی توسط سیم بکسل به بدنه آن منتقل می‌شود.
  2. تابلو فرمان آسانسور: این بخش از مهمترین بخش‌های الکتریکی و کنترلی آسانسور است. اطلاعاتی که توسط این بخش که در کابین واقع شده باید پردازش شود و سپس اجرا گردد. اجزای این تابلو فرمان که در داخل کاببن واقع شده است شامل: شماره طبقات، ترمزها، سوئیچ‌ها و … هستند.
  3. ریل: این وسیله وظیفه دارد کابین را هدایت کند و تعادل کابین حین حرکت را ایجاد کند و از لزرش و ارتعاشات بیش از حد آن حین حرکت پیشگیری کند. درصورتی که این وسیله دچار مشکل شود، آسانسور و حرکات آن دچار خمیدگی، انحراف و … می‌شوند.
  4. درب آسانسور: درب به جهت ایجاد جنبه ایمنی مانع از سقوط افراد در چاهک آسانسور می‌شود و از طریق ایجاد زیبایی شناختی می‌تواند باعث زیباتر شدن ظاهر آپارتمان شود.
  5. کابین آسانسور: کابین بخشی از آسانسور است که وظیفه حمل مسافران و بار را برعهده دارد. این وسیله می‌تواند ظرفیت‌های متعددی داشته باشد و وظیفه آن ایجاد ایمنی و نیز زیبایی است. از نظر عملکردی باید برخی ویژگی‌ها را داشته باشد که بتوان گفت ایمن است. برای مثال باید غیرقابل سوختن باشد، دیواره‌ها و کف و … باید از استحکام کافی برخوردار باشند تا درصورت سقوط آسیبی ایجاد نشود.

خدمات نصب صندلی پله پیما پله توان

انتخاب نوع بالابر بستگی به این دارد که شما به کدام یک از آنها علاقه دارید. متناسب با ویژگی‌های هرکدام و نیز تفاوت‌هایی که برایشان ذکر کردیم می‌توانید یکی را برای ساختمان خود انتخاب کنید.

همچنین می‌توانید با مطالعه مقاله «مقایسه بالابر هیدرولیک و آسانسور» همراه ما باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 15 میانگین: 4.4]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.