به منظور بررسی تفاوت و انجام مقایسه بین دو چیز ابتدا لازم است درباره هرکدام از آنها اطلاعاتی ارائه شود تا بتوان با بررسی اطلاعات و مقایسه آنها به تفاوتشان پی برد. به همین دلیل تصمیم داریم در ابتدای این مطلب شما را با بالابر هیدرولیکی و نیز آسانسور بیشتر آشنا کنیم. تعاریف و ویژگیهای ساختاری و عملکردی آسانسور و بالابر را بیان میکنیم و در ادامه به مقایسه بالابر هیدرولیکی و آسانسور در ویژگی ها و بررسی تفاوت ها و شباهت های آنها بپردازیم.
برای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
آسانسور چیست؟
به احتمال خیلی زیاد شما در ساختمانهای چند طبقه از آسانسور استفاده کردهاید. آسانسور را در هر ساختمانی میتوان نصب کرد و هدف از نصب این وسیله این است که بتواند افراد و یا بارها را از طبقهای به طبقه دیگر جابجا کند و به عبارتی به منظور سهولت کار افراد از آسانسور استفاده میشود.
استفاده از بالابر هیدرولیکی و آسانسور به خصوص برای کسانی مناسب است که به دلیل سالمندی و یا ناتوانی و کم توانی نمیتوانند از پله به منظور تردد بین طبقات مختلف ساختمان استفاده کنند.
همانطور که میدانید سالخوردگی و پیری میتواند باعث شود قدرت عضلانی اسکلتی فرد کاهش یابد همچنین برخی از مشکلات مانند مشکلات مفاصل زانو، ساییدگی استخوان زانو، مشکلات دیسک کمر مانند فتق و بیرون زدگی و … میتوانند عواملی باشند که فرد نتواند از پلهها به سادگی استفاده کند (فواید و ضررهای پله برای زانو). علاوه بر اینها ممکن است فردی به دلیل بارداری یا به دلیل بیماریهای دیگر نتواند از پلهها تردد کند و به همین دلیل باید وسیله دیگری جایگزین شود تا افراد بتوانند آن را جایگزین کرده و به سادگی بین طبقات تردد داشته باشند. از طرفی تردد زیاد در پلهها حتی برای افراد سالم نیز خطرناک است و میتواند باعث بروز مشکلات زانو و مفاصل شود. پس بهتر است هرچه سریعتر درصورتی که در منزل افراد سالخورده دارید برای راحتی آنها یکی از انواع بالابر را انتخاب کنید.
انواع آسانسور
- آسانسورهای کششی: در این نوع از آسانسور نیروی محرکه توسط یک الکتروموتور تامین میشود و از طریق کابلهایی که از جنس فلز و یا فولاد قوی هستند و بسیار مستحکماند به کابین آسانسور انتقال میابد و به این ترتیب میتواند به بالا یا پایین جابجا شود. موتور الکتریکی میتواند در قسمت بالای چاهک و یا در بخش انتهایی آن واقع در موتورخانه باشد.
- آسانسورهای هیدرولیکی: کارکرد این نوع از آسانسور به این صورت است که نیروی محرکه ایجاد شده توسط موتور توسط جکهای هیدرولیکی به کابین آسانسور انتقال مییابد و تفاوتی که با نوع کششی دارد این است که نیازی به ایجاد موتورخانه نیست و میتوان بدون وجود موتورخانه آن را نصب کرد. در ضمن حرکت این نوع آسانسور بسیار نرمتر از نوع قبلی است.
- آسانسورهای وینچی: اساس عملکرد این نوع از آسانسور به این صورت است که توسط زنجیر و یا طنابهای از جنس فولاد آویزان میشود و توسط نیروی رانش میتواند جابجا شود.
- آسانسورهای مغناطیسی: برای عملکرد این نوع از آسانسورها ما نیازمند دو مکانیسم روتور و استاتور هستیم که کابین آسانسور در نقش روتور عمل میکند و کابین و سایر تجهیزاتی که در ساختار آسانسور استفاده میشود در نقش استاتور هستند.
- آسانسورهای کارگاهی: از این نوع آسانسور در ساخت برجها و سازههای خیلی بزرگ استفاده میشود.
بالابر هیدرولیکی چیست؟
بالابر هیدرولیکی و آسانسور همانند یکدیگر فناوری هستند که به منظور آسانی در تردد بین طبقات مختلف طراحی و اجرا شده است. این وسیله برای منازل و یا مراکزی مناسبتر است که نتوان در آنها تغییراتی به منظور نصب آسانسور ایجاد کرد؛ یعنی نصب بالابر هیدرولیکی مشکلات و دردسرهای نصب آسانسور را ندارد و همچنین می توان از آن در فضاهای باز استفاده کرد. (بالابر هیدرولیکی در تهران)
کاربرد بالابر هیدرولیکی میتواند در فروشگاهها، کارگاهها و مراکز تجاری باشد و با استفاده از آن وسایل و بارها جابجا کرد و یا در منازل و ساختمانهای مسکونی به کار برده شود و افراد را بین طبقات مختلف جابجا کرد. این وسیله در کل بیشتر به منظور جابجایی بار طراحی شده و در صورتی که در منازل مسکونی و یا ساختمانهای مسکونی از آن استفاده شود بیشتر از سه طبقه نمیتواند افراد را جابجا کند اما هدف ساخت این وسیله همانند آسانسور سهولت در تردد بین طبقات مختلف و نیز به عنوان جایگزینی برای پلهها به منظور استفاده کمتر از پلهها و آسیب کمتر آن است.
برای کسب اطلاعات جامعتر میتوانید به مقاله «بالابر هیدرولیک چیست؟» مراجعه فرمایید.
انواع بالابر هیدرولیکی
انواع بالابرهای هیدرولیکی به شرح زیر است.
- بالابر هیدرولیکی ثابت: این بالابر به این صورت عمل میکند که سازه اصلی و ریلهای آن بر روی دیوار نصب شده و در راستای دیوار به طرف بالا و پایین حرکت می کند. این بالابر جهت جابجا کردن افراد و نیز بارها استفاده میشود.
- بالابر هیدرولیکی متحرک: این بالابر قابلیت جابجایی افقی را نیز دارد و بیشتر در فروشگاهها و نیز مراکز کارگاهی به منظور جابجایی بار و نیز وسایل استفاده میشود.
- بالابر هیدرولیکی با کابین: بالابرها به صورت معمول بدون کابین هستند و شما میتوانید کابین را جداگانه تهیه کرده و روی آن به صورت اضافه نصب کنید و با این کار ایمنی فرد استفاده کننده را افزایش دهید. علاوه بر آن ظاهر بالابر را با این کار ارتقا دهید.
- بالابر هیدرولیکی نیم کابین: این نوع از بالابرها نیز به صورت معمول بدون کابین هستند ولی شما می توانید از نیم کابین برای آن استفاده کنید که مانند بالابر با کابین کامل نمیتواند ایمنی ایجاد کند و ایمنی آن کمتر است.
- بالابر هیدرولیکی رستورانی: این نوع از بالابر در رستورانها به منظور جابجایی مواد غذایی کاربرد دارد.
- بالابر هیدرولیکی فروشگاهی: در فروشگاه به منظور جابجایی بار استفاده میشود.
- بالابر خانگی: در منازل و یا آپارتمانهای مسکونی با هدف جابجایی افراد و همچنین بارهای آنها استفاده می شود.
تفاوت آسانسور و بالابر هیدرولیکی
آسانسور و بالابر، هردو وسیله ای هستند که برای حمل و نقل عمودی مورد استفاده قرار میگیرند. اما باتوجه به نحوه کارکرد، کاربرد و نوع تکنولوژی بکار رفته در هرکدام؛تفاوت و البته شباهت هایی وجود دارد که در ادامه به آن میپردایم.
تفاوتهای اصلی آسانسور و بالابر(هیدرولیکی) را در زیر مشاهده میکنید:
- مکان نصب: به منظور نصب آسانسور باید در داخل ساختمان بخش مخصوصی تحت عنوان چاهک نصب شود که این چاهک باید قبل از ساخت کامل خانه و هنگام طراحی آن ایجاد شده باشد. اما بالابر را میتوان در فضای باز و در هر زمانی بدون محدودیت و بدون نیاز به چاهک در هر مکانی نصب کرد. به این نتیجه میرسیم که نصب بالابر بسیار راحت تر از آسانسور است.
- سرعت: از نظر سرعت، بالابرها به نسبت آسانسورها سریعتر هستند. به این صورت که سرعت بالابر هیدرولیکی از ۲۰ متر بر ثانیه شروع شده و تا ۴۵ متر بر ثانیه می رسد ولی سرعت آسانسورها از هفت متر بر ثانیه شروع میشود و بالاتر نیز میرود اما به منظور حفظ ایمنی کاربران، سرعت آن به میزان زیاد افزایش نمییابد.
- کارایی: بالابرها نهایتاً در ساختمانها بتواند تا سه طبقه فرد و بار را جابهجا کنند. بنابراین در صورتی که طبقات ساختمان مسکونی کم باشد میتوان از بالابر استفاده کرد، اما در صورتی که ساختمان ساخته شده از بیش از سه طبقه باشد بهتر است از آسانسور استفاده شود.
- قیمت: هزینه خرید آسانسور به نسبت بالابر بسیار گران تر است.
- ظرفیت حمل و نقل: یکی دیگر از تفاوت های آسانسور و بالابر، ظرفیت بار است. معمولا بالابر ها میتوانند وزن بیشتری را حمل کنند. این در صورتی است که بالابر فروشگاهی باشد.
تفاوت آسانسور و بالابر هیدرولیکی بر اساس کاربرد
یکی دیگر از تفاوت های اصلی بین آسانسور و بالابر، کاربرد آنها در شرایط و صنایع مختلف است. از تفاوت کاربرد آنها میتوان به استفاده از آسانسور در ساختمان های بلند و طبقات بیشتر اشاره کرد اما بالابرهیدرولیکی در کارخانه ها، فروشگاه ها یا مصارف خانگی و در طبقات کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت آسانسور و بالابر در تکنولوژی بکار رفته در هرکدام
تکنولوژی مورد استفاده در آسانسور و بالابر باید شامل استاندارد های ایمنی باشد. بنابراین، در هردو از برخی اجزاء یکسان؛ مثل: موتور و کابل ها برای ایجاد حرکت، سنسور و ترمز برای ایجاد امنیت و جلوگیری از سقوط استفاده میشود.
اما تفاوت آنها چیست؟ در آسانسور ها از تکنولوژی الکتریکی استفاده میشود اما در بالابر ها از سیستم هیدرولیکی که با فشار مایع کار میکند، استفاده میشود.
شباهتهای آسانسور و بالابر هیدرولیکی
آسانسور و بالابر ها باتوجه به نیاز کاربران برای شرایط و صنایع مخلف ساخته و مورد استفاده قرار میگیرند. همانطور که گفتیم تفاوت هایی دارند اما شباهت هایی هم وجود دارد که در ادامه هرکدام را بررسی میکنیم.
-
شباهت کاربردی: کاربرد هر دو این وسیلهها این است که میتواند افراد را بین طبقات مختلف ساختمان جابجا کند. همچنین هر دوی این وسایل می توانند بارها را نیز جابهجا کنند.
- کاربرد عمودی: آسانسور و بالابرها علیرغم تفاوت هایی که در ساخت و تکنولوژی دارند، هردو برای حمل و نقل عمودی مورد استفاده قرار میگیرند.
- هدف ساخت: هدف از ساخت این دو وسیله یکسان است، به این صورت که هر دوی آنها به منظور جابجایی افراد و بارها در محور عمودی بین طبقات مختلف ساختمان طراحی شدهاند.
- ایمنی دستگاه: از نظر ایمنی شاید بتوان گفت آسانسورها به دلیل اینکه فضای بستهای دارند میتوانند ایمنتر از بالابرهای هیدرولیکی باشند اما میتوان برای افزایش ایمنی بالابرها آنها را با نصب کابین و نیم کابین به همان اندازه ایمن کرد. همچنین آسانسورها دارای سیستم ایمنی پاراشوت هستند که می توانند در مواقع اضطراری عمل کنند ولی بالابرهای هیدرولیکی این سیستم را ندارد.
- استاندارد: از نظر شرایط استاندارد، بالابرها استاندارد کلی را دریافت نمیکنند اما شما می توانید آن را بیمه کنید. این در حالی است که آسانسورها می توانند هم استاندارد دریافت کنند و هم توسط شما به صورت جداگانه بیمه شوند.
- نیاز به نگهداری: هردو برای طول عمر بیشتر، کارکرد بهتر و ایمنی، نیاز به نگهداری دوره ای که شامل بررسی و تعویض قطعات میشود دارند.
پله توان، تامین کننده بالابرهای هیدرولیکی
بعد از مطالعه مقاله مقایسه بالابر هیدرولیکی و آسانسور میتوانید دریابید که در انتخاب و خرید بالابر برای ساختمان شما بسیار به معیارهای ذهنی شما و انتظاراتی که از آن دارید بستگی دارد. متناسب با ویژگیهایی که ذکر کردیم و نیز به تناسب تفاوتهایی که برای بالابر هیدرولیکی و آسانسور بیان کردیم؛ شما میتوانید با بررسی هرچه کاملتر، بالابر مورد نظر خودتان را انتخاب کنید. همچنین میتوانید از کارشناسان ما نیز برای راهنماییتان در این مسئله استفاده کنید تنها کافی است با شماره تماس های زیر تماس بگیرید.
شما میتوانید در ادامه با مقاله «تفاوت صندلی پله رو و آسانسور» همراه ما باشید.