بالابر هیدرولیکی یا بالابر کششی مناسب برای ساختمان ماست؟ و… . در این نوشته با ما همراه باشید تا شما را با یکی از مدلهای آن یعنی بالابر کششی آشنا کنیم.
حتماً تابحال سوار بالابر یا همان آسانسور شدهاید. آیا به این فکر کردید آسانسور چگونه کار میکند؟ آیا میدانید چند نوع آسانسور در حال حاضر وجود دارد؟ کدام مدلبرای دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:
تاریخچه اختراع بالابر کششی
اگر بخواهیم تاریخچه دقیق اختراع بالابر کششی را بیان کنیم باید به هزاران سال قبل برگردیم اما مدلهایی که امروزه از آنها استفاده میشود، برای اولین بار در سال 1853 توسط «الیشا گریوز اوتیس»، مخترع آمریکایی، ساخته شد. بالابر کششی الکتریکی مدرن در اوایل دهه 1900 اختراع شد و تا به امروز بصورت استاندارد در صنعت باقی مانده است.
بالابر کششی چیست؟
همانطورکه در مقدمه نیز بیان کردیم، انواع مختلفی از بالابر در صنعت آسانسور سازی وجود دارد که یکی از آنها بالابر کششی یا به انگلیسی Traction Elevator است. بالابر کششی در واقع همین آسانسورهای رایج مورد استفاده در ساختمانها است که توسط یکسری کابل و نیروی محرکه به حرکت در میآید. آسانسور کششی بسیار شبیه مدلی است که اولین بار توسط «الیشا گریوز اوتیس» اختراع شد.
بالابرهای کششی با استفاده از یک سیستم طناب یا تسمه فولادی حرکت میکنند. این پیکربندی آنها را قادر می سازد تا سریعتر از آسانسورهای هیدرولیک حرکت کنند. آنها همچنین میتوانند مسافتهای عمودی طولانیتری را طی کنند که باعث میشود استفاده از بالابر کششی برای ساختمانهای متوسط، مرتفع و حتی بسیار مرتفع، گزینه مناسبی به نظر برسد.
انواع بالابرهای کششی به دو نوع گیربکسدار و بدون گیربکس تقسیم بندی میشوند که برای ساختمانهای نیمه مرتفع تا حداکثر 76 متر از مدل گیربکسدار و برای ارتفاع بیشتر از مدل بدون گیربکس استفاده میشود.
در ادامه ابتدا قطعات بالابر های کششی را معرفی میکنیم و سپس به نحوه کارکرد و کاربرد بالابر های کششی میپردازیم.
قطعات بالابر کششی
در تصویر بالا اجزای سازنده یک بالابر کششی را مشاهده میکنید که بترتیب عبارتند از:
- تابلو فرمان
- موتور
- گاورنر
- طنابهای بالابر
- راهنمای غلتکی
- مبدل موقعیت ثانویه
- اپراتور درب
- سیستم حفاظت ورود
- مبدل توزین بار
- بخش ایمنی کابین
- تراول کابل آسانسور
- ریل بالابر
- وزنه تعادل
- طنابهای جبرانی
- فلکه تنش گاورنر
- بافر وزنه تعادل
- بافر کابین
بالابر کششی چگونه کار می کند؟
سیستم عملکردی در بالابرهای کششی نسبتاً ساده است. یک موتور به یک قرقره دندانهدار وصل میشود و طناب یا کابلی روی آن حلقه میشود. طناب از یک طرف به کابین بالابر و از طرف دیگر به وزنه تعادل متصل است. هنگامیکه بالابر به یک طبقه فراخوانی میشود، موتور شیار را میچرخاند. این موتور میتواند در هر دو جهت حرکت کند. یکی کابین آسانسور را به سمت بالا حرکت میدهد و دیگری آن را پایین میآورد.
با بالا رفتن کابین آسانسور، وزنه تعادل پایین میآید و بالعکس. وزنه تعادل برای این منظور کاربرد دارد که فشار کمتری به موتور و کل سیستم وارد شود. بنابراین برای حرکت دادن کابین بالابر کششی به بالا یا پایین، نیروی کمتری لازم است.
اغلب آسانسورهای کششی دارای یک گاورنر بیشینه سرعت هستند که سرعت بالابر را کنترل میکند. معمولاً به ریلهای شفت متصل میشود و در صورت لزوم میتواند کابین آسانسور را بدون کابل متوقف کند.
مطالب مرتبط: بالابر هیدرولیکی چگونه کار میکند؟
کاربردهای بالابر کششی
با توجه به عملکرد بالابرهای کششی در سرعت و بهرهوری بالاتری که دارند، میتوان از آنها در ساختمانهای مرتفع، پاساژها، مجتمعهای مسکونی پر رفتوآمد و ادارات استفاده کرد. البته برای حمل بار، این نوع از آسانسورها گزینه مناسبی محسوب نمیشوند و بهتر است از نمونه هیدرولیکی آنها استفاده شود.
همچنین در محیطهای صنعتی همانند کارخانهها، پروژههای عمرانی و ساخت و سازها، انبارها و مواردی از این دست، برای جابجایی دستگاهها، کالاها، مواد اولیه و غیره از بالابرهای نوع کششی استفاده میشود. ظرفیت مدلهای صنعتی از 500 کیلوگرم تا 30 تن است و سرعتی بین 2 تا 6 متر بر ثانیه دارند.
تفاوت بالابر کششی و بالابر هیدرولیکی
تفاوت بالابر هیدرولیکی با بالابر کششی در طراحی، روش کار و کاربردشان است. در کل این بالابرها کاربردهای متفاوتی دارند. مثلا بالابر کششی در ساختمانهای بلند بیشتر برای جابهجایی بار استفاده میشود و امنیت چندانی ندارد، در مقابل آن بالابر هیدرولیکی در ساختمان با طبقات محدود استفاده میشود و امنیت خوبی دارد. هزینه نصب و تعمیر بالابر کششی نسبت به بالابر هیدرولیکی بیشتر است ولی سرعت بالاتری نسبت به بالابر هیدرولیکی دارد و همچنین انرژی کمتری مصرف میکند.
خدمات نصب و راهاندازی بالابر خانگی پله توان
در این مقاله سعی کردیم شما را بالابر کششی از تاریخچه اختراع تا نحوه عملکرد و کاربرد آن آشنا کنیم. با توجه به مواردی که درباره بالابرهای کششی در مقاله بیان شد، از این مدل بیشتر برای ساختمانهای مرتفع و پر رفتوآمد استفاده میشود زیرا برای این موارد کاملاً نیاز مشتری را برطرف میکند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه نصب و اجرای بالابر هیدرولیکی و بالابر های کششی میتوانید با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید تا متخصصان ما پاسخگوی شما باشند.
در ادامه میتوانید با مقاله «بالابر هیدرولیکی در تهران» با ما همراه باشید.